divendres, 29 de maig del 2020

15: EL REM DE TRENTA-QUATRE. Joaquim Ruyra


Es rem de trenta-quatre s’hauria de dir realment, perquè els personatges d’aquesta esplèndida novel·la de Joaquim Ruyra (1858-1939), tots ells mariners de Blanes, salen que és una meravella. Quan la Marianna Saura, la filla del patró, vol pintar l’Avi Mauva, ell diu: “No et cregus que se m’estufu sa vanitat, pubilla: conec es meu cuiro. Me vols agafar per sa part de riure, per a entreteniment de badocs; però tira pes cap que vulgus, que estic senyat contra espants. Fes es teu gust” (pàg. 50; per cert, anotem també aquests subjuntius amb u i no i). El català de Joaquim Ruyra és tan viu, ric i autèntic que s’assaboreix cada frase. Escriptor excepcional, descriu amb gran bellesa pictòrica i fabulós repertori d’imatges el viatge de la Santa Rita, barca de cabotatge -és a dir, que navega sense perdre la costa de vista- que fa el trajecte de Roses a Alacant. En copio només un fragment: “En un moment vàrem assolir la punta de Tossa. Un bram espantós i creixent omplia l’aire a manera que ens hi acostàvem. Lo que vaig veure no sé com explicar-ho. M’hauré de valer de lo petit per donar idea de lo gran. Tu posa-hi les dimensions. Tal com l’oli roent, al tirar-hi certes viandes sucoses, se foragita de la paella amb baladrera remor, així el mar fugia del seu llit, i es llançava, bramulant, a les penyes” (Pàg. 66).
La novel·la narra la història de Marianna, una noia que s’entesta a fer un viatge per mar tot i l’oposició del seu pare. És molt bonica la relació entre el pare i la filla, per l’oposició de caràcters i per l’amor que es tenen:
Després del llevant de taula, que consistí en algunes galetes i confitures, tots anàrem a dar un volt per la coberta. Jo vaig emparellar amb el pare; i, arribats que fórem a una raconadeta amagada, vaig abraçar-lo pel clatell i li vaig besar la galta.
-M’heu feta feliç -li vaig dir, guardant-me’l al braç i sense apartar la meva cara de la seva--. Fins ara no sabia lo que era la mar, i avui l’he coneguda. Portant-me amb vós m’heu proporcionat el dia més agradós de la meva vida. Que estic contenta!
Ell va entregirar una mica el seu caparràs, acotant més sa galta a la meva, i m’esguardà amb satisfacció.  
Les emocions fortes arriben a la segona part, quan esclata una terrible tempesta. Els mariners de la Santa Rita són inoblidables: l’avi Mauva, en Vadô Set-trossos, en Pau Ternal, el jovenet Cadernera i, al capdavant de tots, l’heroic patró. Ruyra no abusa de la psicologia i pinta amb quatre pinzellades acolorides cada personatge. Els sentim vius i propers. És impossible oblidar la història que explica l’avi Mauva (pàgs. 21-22), sobre un dia que va tornar a casa després d’un viatge. No diré res sobre el final de la novel·la, cal llegir-lo. Després de la desolació espriuenca (he rellegit aquesta novel·la just després de fer el mateix amb Ariadna al laberint grotesc), llegir Ruyra és tornar a la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

WHIRLPOOL (1950)

  1950. USA (Fox). Director: Otto Preminger. 97 min. B/N (13 gener) Guió: Ben Hecht, Andrew Solt. Novel·la: Methinks the Lady… , de Guy ...