dimarts, 26 de maig del 2020

8: LA VENUS D'ILLA. Prosper Mérimée



Prosper Mérimée (1803-1870) va ser un escriptor romàntic que, paradoxalment, tenia un estil molt aplomat i clàssic. Juntament amb Colomba, un dels seus millors relats és La Venus d’Ille (1937), que pertany al gènere fantàstic. Té la gràcia afegida que passa al Rosselló, al poble d’Illa. No hi falta certa burla, molt francesa, sobre els usos i costums provincians –en aquest cas,  catalans. El narrador, parisenc que baixa del Canigó, visita un antiquari d’Illa, que li mostra una Venus romana de bronze. Va ser trobada casualment sota una olivera. La Venus és bellíssima però té un aire arrogant i una mirada de menyspreu. Hi ha una altra Venus a la història, una noia catalana ben viva i formosa que està a punt de casar-se amb el fill de l’antiquari. El narrador es mostra decebut amb aquest xicot perquè sembla que admira més la fortuna de la seva muller -el fenomenal dot que rebrà- que no la seva bellesa: “Je suis profondement choqué de voir un jeune homme paraître plus touché de la dot que des beaux yeux de sa future.”
La nit de noces el narrador experimenta un gran malestar: “Je me couchai; mais le sommeil fut long à venir. Toutes les scènes de la journée se représentaient à mon esprit. Je pensais a cette jeune fille si belle et si pure abandonnée à un ivrogne brutal. Quelle odieuse chose, me disais-je, qu’un mariage de convenance! Un maire revêt une écharpe tricolore, un curé une étole, et voilà la plus hônnete fille du monde livrée au Minotaure! Deux être qui ne s’aiment pas, que peuvent-ils se dire dans un pareil moment, que deux amants achèteraient au prix de leur existence?” Però la Venus de bronze impedeix la nit de noces. El nuvi, el mateix dia del casament, mentre s’entretenia jugant a pilota –el jeu de paume-, havia posat l’anell, que li feia nosa, al dit de la Venus de Bronze. Una decisió fatal, perquè Venus reclama el seu “marit” i el mata amb una abraçada brutal. També es pot interpretar que Venus, la deessa de l’amor, castiga durament un home tan fred i poc enamorat. L’antiquari, abatut, mor pocs mesos després i la seva dona decideix fondre la Venus i convertir-la en una campana per a l’església d’Illa. Però el poder dels déus pagans és immens, i el relat acaba amb la notícia que des que la campana toca a Illa, les vinyes ja s’han glaçat dues vegades: “Depuis que cette cloche sonne à Ille, les vignes ont gelés deux fois.” Un fenomenal relat de Prosper Mérimée. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

WHIRLPOOL (1950)

  1950. USA (Fox). Director: Otto Preminger. 97 min. B/N (13 gener) Guió: Ben Hecht, Andrew Solt. Novel·la: Methinks the Lady… , de Guy ...